A kávéról mindenkinek

 

“Felejtsd el a szerelmet, ess bele a kávéba!”

A kávékról:

A gondosan kiválasztott, legjobb minőségű magokból készült kávéknak nemcsak az íze élvezetes, de a szervezetre való tekintettel is serkentő hatásúak, mind munkában mind azon kívül.

A kávé hatása szervezetünkre:

A kávé hatása szervezetünkre általában két csoportra osztja az embereket. Vannak, akik károsnak ítélik, és vannak, akik egészségesnek.

Ez a cikk a közhiedelemmel ellentétben azt hivatott bemutatni, hogy a kávé mérsékelt fogyasztása milyen előnyös, pozitív hatással bír a szervezetünkre.

“Boldogságot nem vásárolhatsz, de kávét igen, és az majdnem ugyanaz.”

A Betterware által kínált kávétípusok mindenkinek, még a legigényesebb műkedvelőnek is lehetővé teszik olyan kávé fogyasztását, mely nemcsak finom, de egészséges is.

Kávé – egészségügyi és egyéb jótékony hatások:

A gabonafélék mellett a kávé a világpiac egyik legkeresettebb árucikke. A széles körben kedvelt italt több ezerféleképpen készítik el és fogyasztják. A kávé a tudományos kutatások állandó tárgya.

Egyéb élelmiszerekhez hasonlóan a kávé is tartalmaz tápanyagokat, például niacint, káliumot, magnéziumot és mangánt. Azonban kedvező élettani hatásait alapvetően nem ezeknek, hanem koffeintartalmának és a benne levő nagy mennyiségű antioxidánsnak (például fenoloid vegyületeknek, a polifenoloknak) köszönheti.

A koffein hatása a központi idegrendszerre:

koffein idegrendszerre gyakorolt hatása jól ismert. Javítja a reakcióidőt és a koncentrációs képességet, ugyanakkor késlelteti a kifáradást. Éppen ez az egyik oka annak, hogy vizsgálják a jet-lag-et, vagyis az utazás során fellépő időzónaváltás-szindróma tüneteit ellensúlyozó hatását. A koffein befolyásolhatja a különféle feladatok elvégzéséhez szükséges időt is. A koffein emellett gyorsítja a szervezet anyagcseréjét.

 

Kávéfajták: Robusta és Arabica kávé

Biztosan mindenki találkozott már kávé vásárlásakor e két kifejezéssel: robusta kávé, arabica kávé, 100% arabica, robusta-arabica kávé. De mit jelentenek ezek a kifejezések?

A robusta és az arabica kávék ízvilága

Az Arabica kávék igen különbözőek lehetnek, ezek ízvilága is eltér egymástól, általánosítani nem lehet. Az arabica kávé ízét az édes, puha, selymes lágy, kiegyensúlyozott jelzőkkel szokták illetni. Savtartalma alacsonyabb, mint a robustáé. Az arabica kávé aromákban gazdagabb. A kávébabok illata pörkölés előtt és utána is gyümölcsös, édes és illatos. Általában lágy pörkölést – bécsi vagy francia pörkölés – alkalmaznak nála.

A robusta kávék íze kesernyésebb, savasabb, durvább. Kevésbé nemes, mint az arabica, testessége és a sötétebb pörkölés miatt kiváló eszpresszó készíthető belőle.

A kávéfajok termőterülete, a kávénövények jellemzői:

A Robusta kávénövény jellemzői

robusta igénytelenebb és ellenállóbb fajta és az alacsonyabb területeken (200-800 m) is megterem. Ennek nagy hatása van a kávé termelésére: a robustát nagyobb mennyiségben termesztik, mert ebben a magasságban több alkalmas termőterület, olcsóbb a mezőgazdasági művelés, összességében alacsonyabbak a termelési költségei.

A robusta kávé fő termőterületei: Nyugat-Afrika, Elefántcsontpart, Angola, Uganda, Indonézia, Vietnám

Cserjéje erőteljesebb robusztusabb, akár a 10 méteres nagyságot is elérheti. Termése gömbölyű, éréséhez 11 hónap szükséges. A kávészemek kisebbek, mint az arabicáé, viszont többet terem.

Az Arabica kávénövény jellemzői:

Az arabica növény törékenyebb, érzékenyebb fajta, kevésbé ellenálló a kártevőkkel szemben. A magasabb hegyvidéken nő, 1000-2000 m magasságban, hűvös, szubtrópusi éghajlaton. Nagy nedvességigényű, tápanyagokban gazdag talajt és árnyékot igényel, nem bírja a tűző napsütést. A kávébab termése ovális, kissé lapos, két kávészemet tartalmaz, 7-9 hónap szükséges az éréséhez.

Az arabica kávé fő termőterületei: Etiópia, Tanzánia, Guatemala, Java, Costa Rica, India. Kolumbia, Brazília.

Prémiumkávék:

A prémium kávéfajtákat kiváló minőségű, pompás eszpresszó főzésére teremtették. 

A  prémiumkávék tehát vagy tiszta arabika fajták keverékéből állnak, vagy valamennyi százalékarányú, hasonlóan jó minőségű robusztát tartalmaznak egyrészt az ízharmónia módosítása, másrészt a tetszetős crema elérése érdekében – ebben ugyanis a robuszta jobban teljesít –!

A robuszta tradicionálisan mindig is jelen volt az olasz eszpresszóban, főleg Olaszország délibb tartományaiban. 

Ízlés kérdése tehát, hogy milyen arányú kávét választunk, de semmiképpen ne fogadjuk el azt a sommás és hibás álláspontot, hogy csak az arabika számít minőségi kávénak.

A kávékészítő mestereknek 8–10-féle jó minőségű arabika és számos különböző kvalitású robuszta áll a rendelkezésére. Ebből kell a megfelelő alapanyagokat kiválasztaniuk, és az összetevőkre külön-külön meghatározni a pörkölés optimális hőfokát és idejét, mivel minden fajtának eltérő az igénye. A minőségi kávékat csak az összetevők pörkölése után keverik össze, míg a kisebb igényű készítők a már összekevert kávékeveréket pörkölik (ez jellemzően meg is látszik rajta, sokkal nagyobbak az egyes szemek közötti színeltérések, mert van, amelyiknek túl sok volt az egységes hőfok és idő, és van, amelyiknek túl kevés).

De ne hallgassunk a rút anyagiakról sem: ezek a kávék körülbelül kétszer annyiba kerülnek, mint a jobb áruházak polcain található valóban olasz kávék, tehát kilós, szemes babkávéként jellemzően 4000–8000 forint az áruk, és legtöbbször negyedkilós adagokban is kaphatók ezernéhányszáz és kétezer forint között. Legtöbbjüket pod formájában is árulják a szaküzletek.

De hogy a sok közül melyiket válasszuk? Nehéz kérdés. Ha a Betterware-s kávék mellett döntöttünk, sokkal könnyebb a dolgunk, hiszen ezekből egyet-kettőt könnyen beszerezhetünk és  kényelmesen, gyorsan végigkóstolhatjuk a választékot, behatárolva, melyik jellegű (tiszta arabika, arabika-robuszta keverék) vagy milyen ízesítésű kávé tetszik legjobban. Ha a hagyományos eszpresszó mellett tettük le a voksunkat, és türelemmel próbálgatva a különböző kávékat előbb-utóbb biztos rátalálunk a kedvencünkre. Ha már nagyjából belőttük az irányt, akkor, persze, jön a mindent eldöntő otthoni próba:  otthon is kiváló eszpresszókkal örvendeztethetjük meg családtagjainkat, vendégeinket és saját magunkat.

Ízesítés:

A kávé, ha jó, akkor csak eszpresszó és csak magában, feketén fogyasztható, mondják a puristák. Meg a sznobok. De kinek van kedve az év minden napján ugyanazt inni? Na ugye.

Ötletek, amivel csavarhat egyet a reggeli kávéján, ha unja már feketét vagy az egyszerű tejes változatot.

A Blue Dream ízesített kávéinkkal segítséget nyújtunk a reggeli ébredéshez,  hogy ne csak a koffein miatt rázzon fel, hanem azért is, mert valamilyen új élménnyel kecsegtet.

“A kávézás a nap legfontosabb étkezése.”

Szemes kávénkat ITT találod! 😉

Őrölt kávéinkat részletesen ITT találod! 😉

Instant kávénkat ITT találod! 😉

Cuba-libre csokoládénkat ITT találod! 😉

 

Van véleményed?

Meg is osztanád velem?

 

 

Vedd fel velem  kapcsolatot:  

 

                                                          Facebook profilom

                                                          Facebook csoportom

                                                          Facebook oldalam

 

    Email: eszter.betterware@gmail.com

 

Ha tetszett: Kérlek iratkozz fel a hírlevélre is!

 

Várom jelentkezésedet! ;)

 

Kezdőlap

Tovább a blogra »