A szilikon
azon műanyagcsoport elnevezése, ahol a polimer szerkezet alapját sziloxán lánc alkotja, vagyis a vegyületek “gerincét” egymáshoz kapcsolódó szilícium– és oxigénatomok alkotják. A sziloxán egységek rövidebb láncoktól (olajok) a többszörösen kapcsolódó térhálós szerkezetet is felvehetik.
Kétkomponensű szilikonokat – természetesen egészségügyi szempontból megfelelő és engedélyezett iniciátor-tartalom esetén – az édesiparban, cukrásziparban is szívesen alkalmazzák formák készítésére, melyeket azután különböző édesipari termékek (pl. cukorkák, csokoládéfigurák stb.) készítésére használnak.
Szilikon sütőformák-használata hazánkban is méltán népszerű és egyre elterjedtebb. Az egyedülálló technológiával készült formák számos mintával és méretben jelenhetnek meg.
A szilikon sütőformákat változatosan használhatjuk.
- Készíthetünk benne fűszervajat, bon bont, muffint, piskótát.
- A desszertek mellett használhatjuk pástétomok, vagdaltak készítésénél és húsok, vagy sós sütemények sütésénél is.
- Sőt a szappankészítők és gyertyaöntők is előszeretettel választanak szilikon formát.
A szilikon sütőformák népszerűségének titka, hogy rengeteg formában megjelenhetnek, nagy a hőállóságuk és rugalmasak.
A szilikon sütőforma első használata:
Első használat előtt a szilikon sütőformát alaposan mossuk el meleg mosószeres vízzel, töröljük szárazra és kenjük ki bőségesen zsiradékkal.
Erre legközelebb már csak akkor lesz szükség, ha a forma nagyon kiszáradna.
Jó tanácsok a szilikon sütőformák használatához:
- Az üres szilikon formát tegyük a sütőrácsra, vagy tepsire, mielőtt beletennénk a tésztát, mert az anyaga lágy és így könnyen kiborulhat belőle a töltelék.
- Sütés előtt kenjük ki kevés zsiradékkal,
- Ha hűtött ételt készítünk a szilikon formában, akkor előtte hideg vízzel öblítsük ki.
- Védjük a szilikon formánkat a közvetlen hőhatástól, azaz, ne érintkezzen nyilt lánggal.
- A szilikon formába késsel vagy éles eszközzel soha ne vágjunk, mert megsérülhet. Érdemes szeletelés előtt kiborítani a süteményt a formából és csak ezt követően felszelni.
- A szilikon sütőformából akkor lehet a legszebben kivenni a desszertet, ha sütés után megvárjuk, hogy teljesen kihűljön a formában.
- Ha szeretnéd, hogy a sütemény minél jobban felvegye a szilikon sütőformád alakját, jól látszanak az apró részletek is, akkor használj olyan receptet, amibe zsiradék is szerepel.
A szilikon sütőformák tisztítása:
- A szilikon formák könnyen tisztíthatóak. Érdemes őket kézzel elmosni, mert így marad bennük minimális mennyiségű zsiradék, nem száradnak ki. Sokukat mosogatógépbe is tehetjük, de az élettartam megnövelés érdekében én inkább a kézi mosogatást ajánlom.
- Tisztításhoz ne használjunk dörzs szivacsot vagy maró hatású tisztítószert.
- A forma sütés következtében bekövetkező színvesztése a használatot nem befolyásolja.
- A gyártók eltérő utasításokat adhatnak a termékeikhez a szilikon sütőformák hőállóságáról, de általában -50 ºC és 220ºC között használhatóak, tehát mind a magas, mind az alacsony hőmérsékletet jól bírják. Sütésre és fagyasztásra egyaránt jól használhatjuk őket.
Van véleményed?
Meg is osztanád velem?
Vedd fel velem kapcsolatot:
Email: eszter.betterware@gmail.com
Ha tetszett: Kérlek iratkozz fel a hírlevélre is!
Várom jelentkezésedet! ;)
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: