tisztaOtthon

Szilikon sütőformáink használata

 

A szilikon 

 

azon műanyagcsoport elnevezése, ahol a polimer szerkezet alapját sziloxán lánc alkotja, vagyis a vegyületek “gerincét” egymáshoz kapcsolódó szilícium– és oxigénatomok alkotják. A sziloxán egységek rövidebb láncoktól (olajok) a többszörösen kapcsolódó térhálós szerkezetet is felvehetik.

 

Kétkomponensű szilikonokat – természetesen egészségügyi szempontból megfelelő és engedélyezett iniciátor-tartalom esetén – az édesiparban, cukrásziparban is szívesen alkalmazzák formák készítésére, melyeket azután különböző édesipari termékek (pl. cukorkák, csokoládéfigurák stb.) készítésére használnak.

 

 

 

Jó mechanikai tulajdonságaiknak köszönhetően a szilikonok bevonultak az éttermek és a családok konyháiba is.
Vasoxiddal töltött – így hőálló – szilikonnal bevont sütőlapokon sütik a pékek a kenyeret, péksüteményeket, süteményeket, sőt szilikonból készült vákuumos “tappancsok” tapadnak a frissen sült kenyerek felületére és emelik le a még forró kenyeret a kenyérgyárak sütőlapjairól.
 
 
 
 
 
 
 
 
Addíciós szilikonból-készült sütőformákat használnak a háziasszonyok a sütemények (pl. a kuglófok) sütéséhez, szilikonból készült ecsettel kenik be a sütemények felületét, s a tepsikbe helyezhető szilikonlapokra helyezik a megsütendő süteményeket is.

 

 

 

 

 

 

Szilikon sütőformák-használata hazánkban is méltán népszerű és egyre elterjedtebb. Az egyedülálló technológiával készült formák számos mintával és méretben jelenhetnek meg.

A szilikon sütőformákat változatosan használhatjuk. 

  • Készíthetünk benne fűszervajat, bon bont, muffint, piskótát.
  • A desszertek mellett használhatjuk pástétomok, vagdaltak készítésénél és húsok, vagy sós sütemények sütésénél is.
  • Sőt a szappankészítők és gyertyaöntők is  előszeretettel választanak szilikon formát.

 

 

 

 

 

 

 

A szilikon sütőformák népszerűségének titka, hogy rengeteg formában megjelenhetneknagy a hőállóságuk és rugalmasak.

 

 

 

 

A szilikon sütőforma első használata:

 

 

Első használat előtt a szilikon sütőformát alaposan mossuk el meleg mosószeres vízzel, töröljük szárazra és kenjük ki bőségesen zsiradékkal.

Erre legközelebb már csak akkor lesz szükség, ha a forma nagyon kiszáradna.

 

 

Jó tanácsok a szilikon sütőformák használatához:

 

 

  • Az üres szilikon formát tegyük a sütőrácsra, vagy tepsire, mielőtt beletennénk a tésztát, mert az anyaga lágy és így könnyen kiborulhat belőle a töltelék.
  • Sütés előtt kenjük ki kevés zsiradékkal,
  • Ha hűtött ételt készítünk a szilikon formában, akkor előtte hideg vízzel öblítsük ki.
  • Védjük a szilikon formánkat a közvetlen hőhatástól, azaz, ne érintkezzen nyilt lánggal.
  • A szilikon formába késsel vagy éles eszközzel soha ne vágjunk, mert megsérülhet. Érdemes szeletelés előtt kiborítani a süteményt a formából és csak ezt követően felszelni.
  • A szilikon sütőformából akkor lehet a legszebben kivenni a desszertet, ha sütés után megvárjuk, hogy teljesen kihűljön a formában.
  • Ha szeretnéd, hogy a sütemény minél jobban felvegye a szilikon sütőformád alakját, jól látszanak az apró részletek is, akkor használj olyan receptet, amibe zsiradék is szerepel. 

 

 

 

A szilikon sütőformák tisztítása:

 

 

  • A szilikon formák könnyen tisztíthatóak. Érdemes őket kézzel elmosni, mert így marad bennük minimális mennyiségű zsiradék, nem száradnak ki. Sokukat mosogatógépbe is tehetjük, de az élettartam megnövelés érdekében én inkább a kézi mosogatást ajánlom.
  • Tisztításhoz ne használjunk dörzs szivacsot vagy maró hatású tisztítószert.
  • A forma sütés következtében bekövetkező színvesztése a használatot nem befolyásolja.
  • A gyártók eltérő utasításokat adhatnak a termékeikhez a szilikon sütőformák hőállóságáról, de általában -50 ºC és 220ºC között használhatóak, tehát mind a magas, mind az alacsony hőmérsékletet jól bírják. Sütésre és fagyasztásra egyaránt jól használhatjuk őket.

 

 

 

 

 

 

 

Van véleményed?

Meg is osztanád velem?

 

 

Vedd fel velem  kapcsolatot:  

 

                                                          Facebook profilom

                                                          Facebook csoportom

                                                          Facebook oldalam

 

    Email: eszter.betterware@gmail.com

 

Ha tetszett: Kérlek iratkozz fel a hírlevélre is!

 

Várom jelentkezésedet! ;)

 

Kezdőlap

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!